Kamerun bayraklı Nadezhda adlı Ro-Ro gemisi, Rusya’nın Novorossiysk Limanı yakınlarında dron saldırısına uğradı. Türkiye bağlantılı gemide Türk vatandaşlarının da bulunduğu mürettebattan yaralananlar olduğu bildirildi.
İlk bilgilere göre saldırı, 3 Ağustos’ta Novorossiysk açıklarında meydana geldi. Geminin baş bölümü ile mürettebatın kaldığı yaşam mahallinde hasar oluşurken yangın çıktı.
13’ü Türk vatandaşı 22 kişi bulunuyor
Türk makamlarının açıklamalarına dayandırılan haberlerde gemide 13’ü Türk vatandaşı olmak üzere toplam 22 kişinin bulunduğu belirtildi. Mürettebat, Rus arama-kurtarma birimleri tarafından gemiden alınarak Novorossiysk Limanı’na götürüldü.
İlk açıklamalarda 3 kişinin durumunun ağır olabileceği belirtildi. Ayrıca 4 mürettebatın yaralandığı ve bunlardan 3’ünün Türk vatandaşı olduğu aktarıldı.
Sefer yönü doğrulanamadı
Geminin sefer yönüne ilişkin haberler de birbiriyle çelişiyor. Bazı kaynaklar Nadezhda’nın Novorossiysk’ten Samsun’a hareket ettiğini bildirirken, gemi kaptanına dayandırılan haberlerde geminin Samsun’dan Novorossiysk’e taze sebze ve meyve taşıdığı ifade edildi.
Öte yandan geminin kaptanı saldırının Ukrayna’ya ait altı veya yedi dronla gerçekleştirildiğini söylese de bu bilgi de bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. Ukrayna makamları da henüz olayın sorumluluğunu üstlenen bir açıklamada bulunmadı.
Denizcilik kayıtlarına göre IMO 7702657 numaralı Nadezhda, Kamerun bayrağı taşıyan ve Samsun–Novorossiysk hattında çalışan, 1978 yapımı bir Ro-Ro yük gemisi. Denizcilik kayıtlarına göre Kamerun bayrağı taşıyan Nadezhda, Türkiye merkezli bir şirket tarafından işletiliyor.










