Kamuoyunda çerçeve yasa olarak bilinen 12 maddelik “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Yasa, PKK/KCK ve bununla bağlantılı oluşumların faaliyetleri kapsamında veya lehine işlenen suçlara yönelik geçici düzenlemeler içeriyor. Kabul edilen teklife göre soruşturma ve kovuşturmalar ile kesinleşmiş cezaların infazı, suçun niteliğine ve ceza miktarına göre beş veya 10 yıl ertelenebilecek.
Teklifin ilk maddesine göre bütün işlemlerin başlayabilmesi için PKK/KCK’nin ve bağlantılı oluşumların fiilî varlığına son verdiğinin, kontrolündeki silah ve mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekiyor. Bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu kararıyla teyit edilmesi ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanması şartı aranacak.
MGK kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından çerçeve yasa resmen yürürlüğe girecek ve 6 aylık başvuru süresi başlayacak.
Çerçeve yasa kimleri kapsayacak?
PKK/KCK terör örgütünü kurma veya yönetme, örgüte üye olma veya bilerek ve isteyerek yardım etme ve örgütün propagandasını yapma suçları ile bu örgütün faaliyeti kapsamında işlenen suçları ve bu örgüt lehine işlenen 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunda düzenlenen suçlardan hüküm giyenler yasa kapsamına girecek.
Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçu ile 01.06.2005 tarihinden önce işlenen müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsam dışı tutulacak.
Soruşturmalar, kovuşturmalar ve cezalar nasıl ertelenecek?
Yeni yasa teklifinde haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerle, hüküm giymiş mahkumlar iki ayrı başlıkta değerlendirilecek.
Soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi
- Üst sınırı 15 yıl veya daha az cezayı gerektiren suçlarda 5 yıl,
- 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl süreyle soruşturma ve kovuşturmalar ertelenecektir.
Kanun yolu incelemesinde bulunan dosyalar hakkında ise bozma kararı verilerek ilk derece mahkemesi tarafından erteleme kararı verilecek. Belirtilen süre suç işlenmeksizin geçirildiği takdirde kovuşturma yapılmasına yer olmadığı veya düşme kararı verilecek.
Kesinleşmiş cezaların ertelenmesi
- Toplam 15 yıl veya daha az hapis cezası 5 yıl,
- Toplam 15 yıldan fazla hapis cezası ile müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında mahkûmiyet 10 yıl süreyle itiraz yolu açık olmak üzere infaz hâkiminin kararıyla ertelenecek.
Erteleme süresi suç işlenmeksizin geçirildiği takdirde verilen ceza infaz edilmiş sayılacak. Erteleme sürelerinde dava ve ceza zamanaşımı süreleri işlemeyecek.
Teyit-tespit mekanizması için 8 üyeli özel kurul
Yasanın uygulanması ve denetiminden sorumlu bir kurul oluşturulacak.
Cumhurbaşkanı yardımcısı başkanlığında, teyit ve tespitle ilgili oluşturulacak “Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulu” sekiz üyeden oluşacak.
Kurulda Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, MİT Başkanı ve Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler, Milli Savunma ve Çalışma Bakanları yer alacak.
Yasa ile TBMM bünyesinde ayrıca İzleme Kurulu oluşturulacak. Kurulun kimlerden oluşacağına TBMM Başkanı karar verecek. Kanunla kurulacak komisyon, Meclis İçtüzüğü hükümlerine tabi olmayacak.
Silahsızlanma ve teslim faaliyetleri nasıl koordine edilecek?
Dağdaki örgüt üyelerinin silah teslimi ve kayıt alınma işlemlerine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın ilgili kurumların görüşünü alarak yeni bir genelge hazırlaması bekleniyor.











