İngiltere, yabancı uyruklu suçluları ülkelerine gönderiyor

Shabana Mahmood

Birleşik Krallık Hükümeti, yabancı uyruklu suçluları ülkelerine geri gönderiyor.

Adalet Bakanı Shabana Mahmood ve bakanlık yetkilileri, bu kişilerin bir daha Birleşik Krallık’a girişinin tamamen yasaklanabileceğini de ifade etti. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, suçluların gönderildikleri ülkede cezalarını çekip çekmeyeceklerinin ise ilgili ülkenin kararı olacağı vurgulandı.

Amaç: Hapishanelerdeki Yoğunluğu Azaltmak ve Kamu Güvenliğini Sağlamak
İşçi Partisi hükûmeti, hapishanelerdeki aşırı doluluk ve suça karşı artan kamu endişesi gibi sorunlara çözüm bulmak amacıyla bu adımı atıyor. BBC’nin haberine göre, yabancı uyruklular, Birleşik Krallık’taki mahkûm nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor.

Hapishanelerde bir mahkûmun yıllık maliyetinin ortalama 54 bin sterlin olduğu belirtilirken, hükûmet bu planın hem vergi mükelleflerine tasarruf sağlayacağını hem de halkın güvenliğini artıracağını savunuyor.

Karar Yetkisi Hapishane Müdüründe Olacak
Yeni düzenlemeye göre, bir hâkim suçluya hapis cezası verdiğinde, söz konusu kişinin sınır dışı edilip edilmeyeceğine hapishane müdürü karar verecek.

Ancak, yetkililer; suçlunun Birleşik Krallık’ta yeni bir suç işleme ihtimali bulunması veya ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturması hâlinde, cezanın tamamı boyunca gözaltında tutulabileceğini belirtiyor.