BM, ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ dedi

gazzede-el-avde-hastanesinde-ilac-ve-gida-stoklari-tamamen-tukendi-fw4o

İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik saldırılarında “yeni bir aşamaya” geçtiğini duyurdu. Gazze’de gece boyunca yoğun hava bombardımanı yapılırken, İsrail ordusu kentin farklı bölgelerine doğru kara harekâtını genişletti. On binlerce askerin katıldığı operasyonla şehrin kuşatılması hedefleniyor. Gazze’de hâlâ yüzbinlerce sivilin bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan Birleşmiş Milletler soruşturması, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşın bir soykırım olduğunu tespit etti. Bu, neredeyse iki yıldır süren savaşın ardından atılan kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da aralarında bulunduğu isimleri sorumlu tuttuklarını belirtti.
Pillay, “Cumhurbaşkanı, başbakan ve eski savunma bakanını, yaptıkları açıklamalar ve verdikleri emirler nedeniyle sorumlu gösterdik” açıklamasında bulundu.  Pillay “Bu üç kişi devletin temsilcisi olduğundan, hukuk açısından devlet sorumlu tutulur. Dolayısıyla, soykırımı işleyen tarafın İsrail devleti olduğunu söylüyoruz” diye ekledi.

BM raporuna göre, İsrailli yetkililerin açıklamalarıyla birlikte “dolaylı kanıtlar” da soykırım kastının varlığına işaret ediyor. Raporda “Komisyon, İsrail makamları ve güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri tamamen ya da kısmen yok etme niyeti taşıdığı sonucuna varmıştır,” denildi.

Buna karşılık İsrail Dışişleri Bakanlığı bulguları X’te “sahte” olarak nitelendirdi ve rapor yazarlarını “Hamas’ın sözcüsü gibi davranmakla” suçladı. Paylaşımda “Rapor tamamen Hamas’ın yalanlarına dayanıyor, başkaları tarafından aklanıp tekrar ediliyor,” açıklamasında bulunuldu. “İsrail bu çarpıtılmış ve sahte raporu kesin olarak reddediyor ve bu Soruşturma Komisyonu’nun derhal feshedilmesini talep ediyor” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Daniel Meron da raporu “skandal”, “sahte” ve “iftira dolu bir söylev” olarak nitelendirdi.

“Kasıtlı öldürmeler”

Raporda, İsrail askerlerinin Gazze’de sivilleri “geniş etkili mühimmat kullanarak kasıtlı olarak öldürdüğü” tespitine yer verildi. “Komisyon bu nedenle, İsrail makamlarının Gazze Şeridi’nde Filistinli sivilleri öldürerek insanlığa karşı işlenen yok etme suçunu işlediği sonucuna varmıştır. Bir eylemin soykırım sayılması için kurban sayısı belirleyici olmasa da, sayı soykırım kastının tespitinde dikkate alınabilir” tespitinde bulunuldu.

İsrail’in Gazze’deki savaşı, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine düzenlediği, 1.139 kişinin öldüğü ve 200’den fazla kişinin rehin alındığı saldırının ardından başlamıştı. Rehinelerden 48’i hâlâ Gazze’de tutuluyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in yoğun saldırıları en az 64.871 kişinin ölümüne, 164.610 kişinin yaralanmasına yol açtı.