NATO tartışması neden şimdi başladı ?

NATO KIBRIS GÜNEY

Rum hükümetinden diplomatik bir kaynak, “NATO’nun, Kıbrıs sorununa gelecekte bulunacak bir çözümün güvenliği olabileceğini” iddia etti. Rum basının gündeme getirdiği soru Güney’de tartışılıyor.

Rum basını, Güney Kıbrıs’ın NATO’ya üyeliğine ilişkin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in yaptığı açıklama sonrasında oluşan gündemin sebebine ilişkin yorumsal bir habere yer verdi. “NATO Tartışması Neden Şimdi Başladı” başlığı altında verilen haberde, Rum hükümetinden diplomatik bir kaynağın açıklamalarına dikkat çekildi.

Habere göre söz konusu diplomatik kaynak, “NATO’nun, Kıbrıs sorununa gelecekte bulunacak bir çözümün güvenliği olabileceğini” iddia etti. Güney Kıbrıs’ın NATO’ya başvurmak için gerekli teknik ve operasyonel yeterliliği bulunmadığını ve başvuru yapılsa bile, Türkiye’nin vetosu olmasa dahi, başvurunun reddedileceğini vurgulayan diplomatik kaynak; “Eğer Kıbrıs sorununun çözümünün güvenliğine ilişkin bir seçenek olarak NATO’yu müzakere masasına koyacaksak ve hazır değilsek, bu seçeneği unutmamızı söyleyecekler.” şeklinde konuştu.

Söz konusu kaynak; doğru hazırlık yapılmasının güvenlik konusunda alternatif seçenekleri gündeme getireceğini iddia ederken, bu unsurlar göz önüne alınarak, NATO üyeliğine ilişkin gerekli zeminin, konu gündeme getirilerek şimdiden hazırlanması gerektiğini” savundu.