Gazzeli sivillere uygulanan gözaltılar endişe veriyor

GEXOF6bXgAA8YXD

İsrail’in Gazzeli sivillere uyguladığı gözaltılar endişe veriyor. New York Times, evlerinden çıkarılıp gözaltına alınan erkek, kadın ve çocukların İsrail güçleri tarafından soyulduğunu, dövüldüğü ve kaybolduğunu yazdı.

New York Times’ın röportaj yaptığı yaklaşık bir düzine tutuklu veya yakınının ifadelerine göre, Gazze’deki Filistinli tutuklular son üç ay içinde soyuldu, dövüldü, sorguya çekildi ve kimseyle görüştürülmeden alıkonuldu. Filistinli mahkumları ve tutukluları temsil eden kuruluşlar da bir raporda benzer ifadeler vererek İsrail’i hem sivilleri ayrım gözetmeden gözaltına almakla hem de tutuklulara aşağılayıcı muamele yapmakla suçladı.

Binlerce erkek, kadın ve çocuğu gözaltına aldı

7 Ekim’de Hamas’ın saldırısının ardından Gazze’yi işgal eden İsrail güçleri binlerce erkek, kadın ve çocuğu gözaltına aldı. İsrailli yetkililerin bölgeden ayrılma talimatı vermesi üzerine güvenli bölgelere ulaşmak için aileleriyle birlikte yaya olarak mahallelerinden kaçanların bir kısmı evlerinden çıkarılıp götürüldü. Gazzeli gazetecilerin çektiği fotoğraflar, yeni serbest bırakılan tutukluların hastanelerde tedavi gördüklerini, İsrail güçlerinin kendilerini haftalarca bağlı tuttuğu için bileklerinde derin kesikler olduğunu gösteriyor.

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi geçen hafta İsrail’in Gazze’deki tutuklulara yönelik muamelesinin işkence anlamına geldiğini söyledi. Binlerce kişinin gözaltına alındığı ve serbest bırakılmadan önce korkunç koşullarda tutulduğu tahmin ediliyordu. Bazılarının üzerlerinde yetişkin bezi dışında hiç kıyafet yoktu.

“Mümkün olduğunda tutuklulara kıyafetleri geri veriliyor”

Times’a açıklama yapan İsrail ordusu terör faaliyetlerine karıştığından şüphelenilen kişileri gözaltına aldığını ve temize çıkanları serbest bıraktığını söyledi. İsrail yetkililerinin tutuklulara uluslararası hukuka uygun şekilde davrandığını, erkekleri ve erkek çocuklarını soyunmaya zorlamayı savunduğunu belirten ordu, bunun bomba veya diğer silahları saklamamalarını sağlamak için yaptıklarını söyledi. Ordu, “Mümkün olduğunda tutuklulara kıyafetleri geri veriliyor” diye ekledi.

Savaş yasalarını ihlal ediyor

İnsan hakları savunucuları, İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri gözaltına almasının ve onlara yönelik aşağılayıcı muamelenin uluslararası savaş yasalarını ihlal ettiğini söylüyor.

Filistinli Mahkumlar Komisyonu ve Addameer’in dahil olduğu birkaç Filistinli grup tarafından hazırlanan yakın tarihli bir raporda, “İsrail’in Gazze’deki bombardımanı ve kara saldırısının başlangıcından bu yana, İsrail ordusu yüzlerce Filistinliyi barbarca ve benzeri görülmemiş bir şekilde tutukladı ve tutuklulara insanlık dışı muameleyi gösteren fotoğraf ve videolar yayınladı” denildi. Raporda, “İsrail şu ana kadar Gazze’deki tutukluların akıbetini gizledi, sayılarını açıklamadı ve avukatlar ile Kızıl Haç’ın tutukluları ziyaret etmesini engelledi” ifadelerine yer verildi.